Specialista orvos beszél fogyásról, gyógyulásról

© Borka Balázsné dr. Dabóczi Andrea orvos, e.v. | nyilv.tart. szám: 50154520

A fenti videó szövege

Üdvözlöm! Videósorozatom első néhány részében a hízás és fogyás folyamatáról fogok beszélni: hogy Ön is értse az elhízás mögött álló élettani folyamatokat. Ugyanis nagyon sokan feltették azt a kérdést, hogy: Mitől is hízunk el valójában?

A mai videó végén pedig megismerhetjük Katát, aki 20 kilót fogyott 9 hónap alatt.

Most tehát arról fogok beszélni, hogyan jön létre a túlsúly, a zsír felhalmozódása a szervezetben. Magyarul: Mitől hízunk el?

Két fontos tévhitet szeretnék eloszlatni:

1. Az egyik fontos tévhit az, hogy az elhízás egy genetikai dolog. Eltekintve néhány komoly betegségtől – ami már csecsemőkorban kiderül – gyakorlatilag az összes többi elhízás nem genetikai alapú. Sokan mondják azt, hogy "anyám és a nagyanyám is el volt hízva, hát én is már csak ilyen vagyok", de ez egyszerűen nem genetikai alapokra, hanem a közös étkezési szokásokra vezethető vissza.

2. A másik tévhit, amit szeretnék eloszlatni, az az, hogy a zsírtól hízunk el. Nézzenek rám! Én márpedig nem melőzöm a magyaros zsíros falatokat, sőt, nagyon sok betegem, és nagyon sok lefogyott ismerősöm zsírosabban eszik az átlagnál. Gyakorlatilag nem a zsírtól hízunk el.

De akkor mitől? Nézünk mögé egy kicsit!

Az elhízás a rosszul megválasztott étkezés miatt alakul ki. Az elhízást elősorban azok az ételek okozzák, amelyek nagy arányban tartalmaznak szénhidrátot. A szénhidrát a kenyérben, krumpliban, üdítőkben, süteményekben megtalálható anyag, ami, ha lebomlik a szervezetben az emésztés során, akkor cukor lesz belőle.

Az egész élettani folyamat leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy amikor a szénhidrátot elfogyasztjuk – tehát eszünk kenyeret, krumplit, rizst, tésztát, süteményt – akkor az emésztés folyamán lebomló szénhidrátból cukor lesz, ami megjelenik a vérben (felszívódik a vérbe), ez pedig a hasnyálmirigyet inzulin termelésére készteti.

De mi is az az inzulin?

Az inzulin egy hormon, és az a feladata, hogy lecsökkentse a vércukorszintünket. Ezt úgy tudja megtenni, hogy – a máj segítségével – az összes felesleges cukrot, amit éppen aktuálisan nem használunk el, beteszi a zsírraktárainkba. A máj a cukrot (tehát amit felszívott a szervezetünk, de nem használunk fel azonnal) zsírrá alakítja, és elküldi a zsírraktárakba. Tehát a felesleges cukor a szervezetünkben nagyrészt zsír formájában raktározódik el.

Itt tehát van egy átalakulás: a felesleges szénhidrátból zsír képződik. Ezért nevezzük az inzulint raktározó hormonnak. Az a feladata, hogy a felesleges cukrot – akár zsír, akár glikogén formájában – elraktározza. Ő a spejzoló hormonunk.

És van még egy nagyon fontos feladata az inzulinnak. Méghozzá az, hogy az elraktározott anyagokat, (tehát amit akár glikogén, akár zsír formájában elraktározott az inzulin) a raktáron is tartsa.

Itt ugrik a majom a vízbe: ha valakinek magas az inzulinszintje, mert sok szénhidrátot fogyaszt, akkor egyrészt folyamatos raktározásba megy át a szervezete, másrészt a raktárakból nem nagyon jön elő az elraktározott zsír.

-----

És most jöjjön Kata, aki 60 éves, 168 centiméter magas, és 9 hónappal ezelőtt még 90 kiló volt. Szénhidrátcsökkentett, zsírdúsabb étrenddel jelenleg 70 kg: tehát 9 hónap alatt 20 kg-ot fogyott. Nem éhezik, jókat eszik. Ajándékként pedig kapott még egy nagyon jó dolgot: egy hét alatt megszűnt a régóta rendszeres hasmenése, ugyanis az étrend helyreállította a bélflóráját, amelyet egy korábbi antibiotikumkúra tett tönkre.

-----

Ennek a videónak a végén egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmét azoknak, akik akár cukorbetegségben, akár magasvérnyomás betegségben szenvednek, és ezek miatt gyógyszert szednek.

Az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendek hatására lejjebb megy a vércukorszint és a vérnyomás, ezért a gyógyszereikkel is követni kell ezt a változást. Tehát szénhidrátcsökkentett étrendre csak azok állhatnak rá, akik a gyógyszereikre vonatkozó orvosi kontrollal rendelkeznek. Ezért saját kútfő alapján nem javaslom, hogy szénhidrátcsökkentett étrendbe belekezdjenek azok a betegek, akik gyógyszert szednek!

Most pedig javaslom, hogy a videósorozatom idejére nyisson egy füzetet, és készítsen jegyzeteket azokból a mondatokból, amik Önt megragadják. Írja fel a kérdéseit is, hogy a sorozat végén ezeket fel tudja tenni nekem (ha közben nem válaszolom meg azokat).

Köszönöm a figyelmét!

Ha inkább elolvasná a videó szövegét: kattintson ide!

Küldje el családtagjának, ismerősének ezt a lehetőséget

1. rész: Mitől hízunk el valójában?

Másolja ki az alábbi, feketével írt karaktersorozatot (linket), és küldje tovább bármilyen módon (e-mailben, Messengeren, Facebookon, SMS-ben...):

https://drfogyas.hu/videosorozat

Családtagja vagy ismerőse is kérhet hozzáférést a videókhoz azzal, hogy megnyitja ezt a linket, és megadja az e-mail-címét, ahová az értésítőket küldhetem neki.