Többen is kérdezték tőlem, hogy: Mitől lesz erős az ember immunrendszere? Hogyan tudja a legjobban megelőzni a fertőző betegségeket?

Ezt most röviden összefoglalom. Maradjon velem: biztosan nem a szokványos jótanácsokat fogja hallani.

Az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Ez eddig még nem újdonság. Az újdonságok most jönnek: mást fog hallani, mint amit sokan mondanak, de más eredményt is lehet velük elérni, mint amit sokan elérnek. Pontosabban nem érnek el…

Az első és legfontosabb az alacsony szénhidrátbevitel.

Hogy miért?

A C-vitamin – ami elengedhetetlenül szükséges az immunrendszer működéséhez – csak akkor jut be a sejtek belsejébe megfelelő mennyiségben, ha tartósan alacsony a vércukorszint. Ehhez pedig az kell, hogy drasztikusan alacsony legyen a szénhidrátbevitel – ahogy erről az előző videókban beszéltem.

Tehát hiába szed az ember akár nagyobb mennyiségű C-vitamint, magas szénhidrátfogyasztás mellett a C-vitamin nem fog bejutni a megfelelő helyre.

Ezért az immunrendszer védekezőképessége gyengébb lesz, és megnő a fertőző betegségek kockázata. 

Ezt a tényt most, a járvány idején különösen fontos tudomásul vennünk. Akkor lesz esélye a C-vitaminnak bejutni a célsejtek belsejébe, hogyha minimalizáljuk a vércukorszintet.

Ehhez be kell szüntetni az édességek cukros üdítők, müzlik, kenyerek, tészták, lekvárok, rizstartalmú ételek fogyasztását, vagy legalábbis minimalizálni kell őket.

Fontos felhívnom a figyelmet arra, hogy vércukorszint-csökkentő gyógyszer, illetve inzulin használata esetén a szénhidrátfogyasztást és a gyógyszerek adagolását orvossal kell egyeztetni.

Egy másik nagyon fontos anyag is szükséges az immunrendszer jó működéséhez: mégpedig a D-vitamin.

Ezt a vitamint a szervezetünk állítja elő, úgynevezett inaktív D-vitaminból. Az inaktív D-vitamin nyáron a bőséges napsütés hatására koleszterinből is keletkezik a szervezetünkben.

Ilyenkor, kora tavasszal azonban még kevés napot kapunk, ezért szinte csak étellel tudjuk természetes módon bevinni ezt a bizonyos inaktív D-vitamint – ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy elegendő aktív D-vitamint tudjon előállítani a szervezetünk az immunrendszer jó működéséhez.

A legtöbb inaktív D-vitamint tartalmazó ételek: a sertés-, a marha- vagy borjúmáj, a marhahús, a sertés agyvelő, és a tengeri halak belsőségei. Ezekkel az ételekkel tehát inaktív D-vitamin kerül a testünkbe, amit aktiválnia kell a szervezetünknek.

A májban és a vesében zajlik ez az aktiváló folyamat. És most jön egy nagyon különleges tény, amit kevesen tudnak. Azt a kémiai átalakulást, amely során az inaktív D-vitaminból aktív D-vitamin lesz, sajnos jelentősen gátolja egy egészen hétköznapi anyag, mégpedig a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor.

Tehát ha valaki sok gyümölcsöt, lekvárt vagy aszalványokat fogyaszt, és gyümölcsleveket, szörpöket, üdítőket iszik, vagy fruktózzal adalékolt ételt eszik – sajnos rengeteg ilyen van –, ezekkel megakadályozza a D-vitamin aktiválódását a szervezetében.

A mai gyümölcsökben – különösen ilyenkor tél végén – alacsony a vitamintartalom, tehát szinte semmit nem használunk vele magunknak.

Sőt, aki sok gyümölcsöt és gyümölcskészítményt fogyaszt, kifejezetten kárt okoz magának, mert – amint láttuk – a gyümölcsben lévő magas glükóz- és fruktóztartalom gátolja a C-vitamin hasznosulását, valamint a D-vitamin aktiválódását.

Pont annak a két anyagnak a működését, amelyek fontosak lennének az erős immunrendszerhez, ami pedig természetes módon védene a fertőzésektől.

Lássuk, hogy az alacsony szénhidrátbevitelen és a minimálisra vagy nullára csökkentett gyümölcs- és gyümölcskészítmény-fogyasztáson túl, még mivel tudjuk segíteni az immunrendszerünk működését

A valóban vitamindús ételek fogyasztásával, mert a természetes táplálékokkal bevitt vitamin hasznosul a legjobban a szervezetünkben.

De milyen ételekben van hasznosítható formában a vitamin?

Azt már láttuk az imént, hogy nem a gyümölcsökben és zöldségekben, hanem – és azt hiszem, ez elég meghökkentő lesz – az állati belsőségekben.

Ez tehát a harmadik nagy újdonság: az állati belsőségek a legjobb vitaminforrásaink általában is, nem csupán a D-vitamin tekintetében. Egyes vitaminok több százszoros mennyiségben találhatóak például a sertésmájban, mint a gyümölcsökben.

Ha ehhez még hozzávesszük azt a – megint csak újdonságként ható – tényt, hogy az állati belsőségekben levő vitaminok hő hatására, tehát főzés során alig sérülnek, ellentétben a növényekben levő vitaminokkal, amelyek kevésbé bírják a hőt, akkor azt láthatjuk, hogy az állati belsőségek fogyasztásával teljes mértékben biztosítható az ember vitaminigénye.

Ezt a gyakorlatban, laboratóriumi vizsgálati eredményekben számtalanszor látjuk orvos-kutató kollégáimmal azoknál a pácienseinknél, akik követik táplálkozási javaslatainkat.

Hadd fűzzek hozzá még egy tényt a meglepetések sorához! Mivel a fertőzés esetén, annak leküzdéséhez a normálisnál nagyobb a szervezett vasigénye, fertőzéses időszakban fokozottan figyelni kell a vasbevitelre.

Igazán jó vasforrást pedig a vörös húsok és a négylábúak mája, lépe jelent. Ezekből az élelmekből kiválóan szívódik fel a vas a bélben.

Feltéve persze, ha nem gátolja a felszívódását két, sajnos népszerű táplálékösszetevő, mégpedig a sok növényi rost és a kávé.

Összegzésül kimondhatjuk tehát, hogy az immunrendszer akkor tud megfelelő módon működni, ha nagyon kevés szénhidrátot, de annál több állati belsőséget fogyasztunk. Valamint, ha heti rendszerességgel eszünk marhahúst is, és ha bekorlátozzuk a kávé fogyasztását napi egy csészére.

Ezt most különösen a járványveszély idején megéri megszívlelni.

Természetesen nem csupán fertőzések okozhatnak betegséget. Rengeteg nemfertőző krónikus betegség van, amiben sokan szenvednek.

Pl. magas vérnyomás, reflux, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, emésztőrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, és még hosszan folytathatnám a sort.

Ezeknek a krónikus belgyógyászati betegségeknek a leküzdésére is kiválóan alkalmas az az étrend, amit már 6 éve tanítok. És persze fogyásra is kiváló.

Specialista orvos beszél fogyásról, gyógyulásról

© Borka Balázsné dr. Dabóczi Andrea orvos, e.v. | nyilv.tart. szám: 50154520

A fenti videó szövege

Ha inkább elolvasná a videó szövegét: kattintson ide!

Küldje el családtagjának, ismerősének ezt a lehetőséget

7. rész: Hogy lehetünk ellenálóbbak a fertőző betegségekkel szemben? 

Másolja ki az alábbi, feketével írt karaktersorozatot (linket), és küldje tovább bármilyen módon (e-mailben, Messengeren, Facebookon, SMS-ben...):

https://drfogyas.hu/videosorozat

Családtagja vagy ismerőse is kérhet hozzáférést a videókhoz azzal, hogy megnyitja ezt a linket, és megadja az e-mail-címét, ahová az értésítőket küldhetem neki.

A sorozat korábbi részei: