Jó napot kívánok! A mai videóban egy olyan panaszcsoportról szeretnék beszélni, ami nagyon sok embert érint, aki hagyományos, nyugati típusú táplálkozáson van.

Engem is régebben érintett ez a panaszcsoport, illetve bizonyos részei, de ma már ezektől a panaszoktól teljesen mentes vagyok. Azt szeretném segíteni, hogy Önöknek is ez az élmény jusson: panaszmentes, tünetmentes élet.

A videó témája a hasi panaszok. Ezen belül is különböző betegségre, illetve panaszokra szeretném bontani a mai tanítást. Az egyik lesz a haspuffadás, a másik a reflux.

A harmadik, szintén igen gyakori panaszcsoport, az epefájdalom, pontosabban az epe környékén érzett fájdalom – majd megtudjuk, hogy nem mind epeúti problémát jelez –, de erről, a harmadik témáról a következő videóban beszélek.

Miért érdemes végig velem maradni ebben a videóban?

A videó végén személyes példákat hozok fel, illetve ismertetem a tanfolyami eredményeket is ezekkel a panaszokkal kapcsolatban.

Látni fogják, hogy milyen szép eredmények születnek akkor, ha valaki helyre teszi a táplálkozását, és ettől megszűnnek nagyon kellemetlen, az életet megkeserítő panaszai és tünetei.

Tehát a következő percekben a puffadásról és a refluxról beszélek. És azt is meg fogom világítani, hogy hogyan és mennyi idő alatt lehet megszüntetni ezeket a panaszokat?

Csodálkozni fognak – ezért is maradjanak velem!

Nagyon hamar megszűnnek ezek a panaszok. Napokon, heteken belül el tudnak tűnni az ember életéből a refluxos és puffadásos panaszok. Vágjunk is bele ebbe a két témába!

Az első, amit szeretnék kitárgyalni, az a puffadás. Nagyon sok embert érint a puffadás, szinte minden második ember puffadásról panaszkodik. Az okairól szeretnék egy kicsit beszélni.

Puffadás akkor alakul ki az ember hasában, ha a táplálékai között nagy arányban és nagy mennyiségben szerepelnek a magas szénhidrát- és magas rosttartalmú ételek.

A magas szénhidráttartalmú és rosttartalmú ételeket elsősorban a gabonakészítmények testesítik meg. Akinek az étrendjében dominálnak a gabonák, nagyon gyakran fordul elő az életében puffadás. 

De nem csak a gabonák hoznak ilyen kellemetlen tüneteket az ember életébe, hanem a nagyon sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. A mai táplálkozási tanácsok között ez nagyon gyakran szerepel. 

Sajnos tévesen: amint a korábbi videóimban hallották, a zöldség és gyümölcs fogyasztás egyáltalán nem létszükséglet, nincsen semmiféle különösebb biológiai haszna az ember számára, ahogy ezt korábban tárgyaltuk.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás sajnos dominálni kezd azok életében, akik a trendi reformétkezés szellemében kicsit visszaszorítják a gabonákat, mert ezek helyét átveszik a zöldségek és gyümölcsök, az egészségességre való hivatkozással.

Ők azonban a puffadás tekintetében nem tudnak egyről a kettőre lépni, mert a zöldségek és gyümölcsök is puffadást okoznak a magas szénhidráttartalmuk, illetve a rosttartalmuk miatt.

A következő ilyen tápanyagcsoport, ami puffadást tud okozni, az a tejtermék. Nagyon sok ember nem tökéletesen bontja a tejcukrot, és ezért, ha elfogyasztja a tejterméket, akkor a laktóz bontása közben bélgázok keletkeznek, és ezek a bélgázok jelentős puffadást okoznak.

Kérdés persze, hogy ez a laktózbontási képtelenség egy betegség, vagy nem betegség. Mi nem betegségnek, hanem egy normális állapotnak tekintjük. Az a nem normális, hogy az ember a szoptatás utáni időszakában is tejet fogyaszt, ráadásul egy másik állatnak, egy másik élőlénynek a tejét. Ez, szerintünk nem természetes dolog.

Igazából normális esetben az ember csak akkor képes a tejet feldolgozni – a saját anyjának, tehát saját fajának a tejét –, amikor a szoptatási időszak zajlik. Utána már nem kellene tejet fogyasztani, ezért nagyon sok embernél ez a tejcukorbontó képesség el is tűnik, amit ma a modern társadalomban laktózérzékenységnek nevezünk.

Tehát ez valójában nem egy betegség, hanem egy normális jelenség. Az egy másik kérdés, hogy ez azért még egy kellemetlenséget okozó tünet, mert az emberek felnőtt korukban is szeretnek tejtermékeket fogyasztani.

Maradjunk annyiban, hogy a tejtermék puffadást okoz, ezért a tej és tejtermék étrendből történő kizárása nagymértékben csökkentheti ezt a kellemetlen tünetet.

Specialista orvos beszél fogyásról, gyógyulásról

© Borka Balázsné dr. Dabóczi Andrea orvos, e.v. | nyilv.tart. szám: 50154520

A fenti videó szövege

Ha inkább elolvasná a videó szövegét: kattintson ide!

Küldje el családtagjának, ismerősének ezt a lehetőséget

8. rész: Emésztési panaszok 1 puffadás és reflux

Másolja ki az alábbi, feketével írt karaktersorozatot (linket), és küldje tovább bármilyen módon (e-mailben, Messengeren, Facebookon, SMS-ben...):

https://drfogyas.hu/videosorozat

Családtagja vagy ismerőse is kérhet hozzáférést a videókhoz azzal, hogy megnyitja ezt a linket, és megadja az e-mail-címét, ahová az értésítőket küldhetem neki.

A sorozat korábbi részei:

Kicsit visszakanyarodva a rostokra és a szénhidrátokra, szeretnék néhány gondolatot megosztani arról, hogy hogyan is épül fel, hogyan is működik az ember bélcsatornája normálisan.

Az egy tudományos, anatómiai tény, hogy az embernek rövid a bélcsatornája. Ez a rövid bélcsatorna nem alkalmas arra (túl rövid), hogy a sok rostot probléma nélkül megemésszünk.

Ebből is fakadnak az emésztési panaszok nagyon sokszor, mert ha egy olyan bélrendszerbe sok rostot töltünk, ami eleve nem alkalmas a sok rost, pontosabban a kevés rost emésztésére sem, abból bizony emésztési panaszok lesznek.

Az ember bélrendszere nem növényevő típusú, nem alkalmas arra, hogy a növényi rostokat lebontsa, és ennek sajnos ezek a káros mellékhatásai, kellemetlen jelenségei mutatkoznak nagy mennyiségű rost fogyasztása esetén.

A másik nagyon fontos dolog, amit tudnunk kell az ember bélcsatornájával kapcsolatban, hogy a rostbontási képesség, tehát az, hogy mi a rostokat ténylegesen hasznosítani tudjuk, az az embernek nem adatott meg.

Ez a növényevők tulajdonsága, tehát a mellé, hogy rövid a tápcsatornánk, még az is hozzájön, hogy kémiailag nem tudjuk a rostot lebontani, tehát az változatlan formában ürül a bélsárral együtt. Ilyen szempontból a rostok egy szükségtelen, teljesen fölösleges részét képezik a táplálkozásunknak.

A puffadást azonban sajnos létrehozzák. De ha jelentősen csökkentjük a rosttartalmat az élelmeinkben, akkor a puffadás is jelentősen csökkenni fog. Ezt majd a végén több példával is be fogom mutatni.

A mi tapasztalatunk az, hogy ahogy csökken a rostmennyiség a táplálékban, és ahogy növekszik a zsír-fehérje arány, úgy csökkennek a puffadásos panaszok: jól beállított tápanyag-arány mellett gyakorlatilag egy héten belül teljesen meg is tudnak szűnni.

Ez a mi tapasztalatunk, és ez lenne a gyakorlati megoldás erre a nagyon kellemetlen panaszra.

A következő, amiről szeretnék beszélni, az a reflux. Először is szeretném tisztázni, hogy mi az a reflux, és hogy a reflux mai, modern kezelése miért nem jelent megoldást erre a problémára.

Először is a reflux nem a túl erős „gyomorsavasságot”, tehát nem a savtermelés megnövekedését jelenti, hanem csak annyit jelent, hogy a gyomorban levő sav egy kisebb mennyisége visszajut a nyelőcsőbe, illetve a torokba.

Azért, mert a záróizom – ami a nyelőcső alsó végén van, és a gyomrot és a nyelőcsövet elválasztja egymástól annak érdekében, hogy ne jöjjön vissza a sav – szóval ez a záróizom nem tud jól működni. 

Ha pedig ez az izom nem zár rendesen, akkor a sav visszafolyik a nyelőcsőbe, és onnan tovább. Az ember egy égő érzést érez a gyomra környékén, a nyelőcsövében, illetve a torkában.

A refluxnak vannak még kellemetlen mellékhatásai, például a rekedtség és köhécselés, krákogás. Ezeket nem mindig ismerik föl, mint refluxos tünet, de ez is a refluxos tünetegyüttes részét képezik. 

Ez tehát a reflux. Ezért nem az a megoldás, hogy a gyomorsav termelődésének a mértékét csökkentjük, hiszen nem ez a probléma. Hanem az, hogy ez a sav visszaáramlik.

A savtermelés visszafogásával vagy a sav mesterséges lekötésével tehát nem oldjuk meg a problémát, mert a gyomornedv ugyanúgy visszaáramlik a nyelőcsőbe, csak kisebb savtartalommal. 

Viszont az, hogy a savtartalom alacsony lesz a gyomorban a gyógyszerelés miatt, az sajnos nagyon sok hátránnyal jár. A gyomorsav csökkentése elégtelen emésztési folyamatot eredményez, ami tökéletlen emésztéshez vezet.

Így sajnos – az alacsony savkoncentráció miatt –még az is megvalósulhat, hogy bizonyos baktériumoknak átjutnak a gyomron keresztül a vékonybélbe, kialakítva ezzel a kontaminált bélszindrómát, tehát elősegítve ezzel azt, hogy a vékonybélbe bejutó baktériumok még több gázt termeljenek.

Ezért aki mesterségesen, gyógyszerrel csökkenti a savkoncentrációt a gyomrában, még a puffadását is elősegíti.

Tehát ez a reflux. Látni kell, hogy a reflux tökéletlen megoldása, illetve kezelése, sajnos nem az okát szünteti meg ennek a jelenségnek, hanem csak csökkenti a sav-visszaáramlásos tünetegyüttest.

Hamarosan beszélek a valódi megoldásról: arról, ami a reflux okát szünteti meg.

Nézzük most meg a reflux tüneteit kiváltó fizikai okokat!

Elsőként azt a túlnyomást kell meg említenem, ami a gyomorra kívülről helyezkedik, és ami miatt a gyomortartalom egy része visszakerül a nyelőcsőbe.

Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha az ember elhízott. A nagy hasi nyomás, ami a háj és a bélgázok felszaporodása miatt nehezedik a gyomorra, gyakorlatilag visszalöki a gyomortartalmat a nyelőcsőbe. 

De nem csak túlsúly esetén alakulhat ki túlnyomás, hanem akkor is, amikor nagy nyomás keletkezik a hason belül, például rendszeres hasizomgyakorlatok végzésekor vagy olyan munkavégzéskor, ami nagyon sok hajolással jár, és ezért rendszeresen megnövekszik a hasnyomás. Ilyenkor visszaáramolhat a sav a gyomorból a nyelőcsőbe.

A reflux hátterében álló okok másik csoportja a gyomorfeszülés. A gyomorfeszülés akkor alakul ki, ha valaki túl sokat eszik, mennyiségben sokat tölt be a gyomrába. Ha nagy a gyomorban lévő anyag térfogata, akkor a gyomorfeszülés nem engedi a gyomor felső záróizmát rendesen becsukódni, és emiatt a sav vissza tud áramlani a nyelőcsőbe.

Ennek hátterében legtöbbször a túlevés áll. Az ember akkor eszi túl magát rendszeresen, ha a tartalmatlan táplálékot fogyaszt, mert abból többet kell enni. Csak nagy mennyiségből képes elegendő energiát nyerni az, akinek az étrendje gabonákra, zöldségekre, gyümölcsökre és tejtermékekre alapul.

Ezek tartalmatlan ételek, tehát ezekből nagy mennyiségeket kell elfogyasztani, ráadásul viszonylag gyakran, így aztán a gyomor sokszor túlfeszül, és a záróizom nem tud összecsukódni rendesen, hatékonyan.

A harmadik csoport, ami szintén refluxot okoz, a tejtermékek és az egyéb olyan anyagok, amelyek ellazítják a gyomorszájnál lévő záróizmot. Mindjárt felsorolom, hogy mely anyagok ezek.

Azért említem elsőként a tejtermékeket, mert nagyon jellemző a tejtermékfogyasztóknál a reflux kialakulása, ugyanis a kazein nevű fehérje, ami a tejtermékeknek az egyik fehérje csoportja, ellazítja a gyomor záróizmát, és ettől alakul ki a reflux.

Nemcsak felnőtteknél, hanem a csecsemőknél is. Itt erősen felhívom a figyelmet a csecsemőknél, a szoptatás időszakában kialakuló refluxra, amit bukásnak is nevezünk. A csecsemő refluxa azonban az anya tejtermékfogyasztása miatt alakul ki.

Megfigyeltük, hogy ha az anya kihagyja a tejtermékeket, akkor a szoptatott csecsemőnél körülbelül 3 hét alatt megszűnik a bukás, tehát a csecsemő nem adja vissza azt, amit elfogyasztott, nem büfögi vissza az anyatejet.

A tejtermékeken kívül még elég sokféle anyag okozhat záróizom-ellazulást. Ilyen például a tea, a kávé, ilyen az alkohol és ilyen a hagyma. Sokaknál a paradicsom is refluxot okoz.

Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, például a Béta-blokkolók, vagy a Kalcium-csatorna-blokkoló gyógyszerek is okozhatják a záróizom ellazulását, és ezzel refluxos tüneteket tudnak produkálni.

De ide tartozik még – és most jön egy elég rossz hír – a csokoládé, ami szintén ugyanezt az ellazulást okozhatja.

Tehát, összefoglalva: a refluxot okozhatja a gyomron kívüli nyomás, a gyomorban kialakuló belső nyomás, valamint a záróizom elégtelen összehúzódása. Szerencsére ezeknek a megszüntetése gyakorlatilag pofonegyszerű.

A refluxot okozó ételeket ki kell zárni a táplálkozásunkból, illetve csökkenteni kell a szénhidrát- és rostdús ételek fogyasztását. Így jelentősen csökkenni fog a reflux.

Ezeket a gondolatokat, illetve tudást nem csak az elméletből vesszük, hanem gyakorlatban is a folyamatosan tapasztaljuk.

A tanfolyamon, amikor valaki megtanulja azt, hogy hogyan eszik szénhidrát-csökkentett és rost-csökkentett, de tartalmas ételt, ami tejtermékektől és gabonáktól is mentes, és ami nem tartalmaz túl sok zöldséget vagy gyümölcsöt sem (legfeljebb moderált mennyiségben), akkor ezek a jelenségek, mint a puffadás és a reflux, gyakorlatilag egy héten belül megszűnnek.

Ezt a jó hírt tudom ma önökkel közölni, hogy meg lehet szabadulni a haspuffadástól és a refluxtól. Meg lehet tanulni azt az étrendet, ami ezeket gyakorlatilag megszünteti. Érdemes eljönni a tanfolyamra, és megoldódik ez az óriási probléma, ami napról napra kellemetlenné teszi az ember életét.

A videó elején ígértem Önöknek egy-két példát, amit buzdításként szeretnék Önök elé tárni.

Az egyik egy nagyobb mennyiségű tapasztalatgyűjtemény az, ami a tanfolyamokon gyűlt fel, a másik pedig egy embernek a nemrég megtapasztalt javulása, gyógyulása.

Kezdjük először a tanfolyami tapasztalatokat bemutató grafikonnal!

Néhány évvel ezelőtt összegyűjtöttem 300 tanfolyamrésztvevő adatait. Ebben volt egy csomó olyan beszámoló, amiben a tanfolyam előtt meglévő puffadásos panaszaikról számoltak be a résztvevők. 

A következő, amit ígértem önöknek, az egy konkrét betegnek a gyógyulási története, ami a tanfolyamon, a szemünk láttára zajlott le nemrégiben.

Az illető egy 55 éves hölgy, aki pajzsmirigybeteg is volt. A panaszai között szerepelt a puffadás, a hasfájás, a fáradékonyság, az alvászavar, a fejfájás, a depresszív hangulat és a koncentrációzavar – gyakorlatilag ilyen tünetekkel jön az emberek többsége.

Nagyon gyakoriak ezek a tünetek, továbbá a szívdobogás-érzés és a gyakori éhségérzet. A betegségek között pedig leggyakoribb a pajzsmirigy alulműködés, ami gyógyszerszedéssel jár.

Az említett hölgy tünetei közül, jelentősen csökkent a puffadás és a hasfájás: már alig-alig volt észlelhető az egyhónapos tanfolyam végére. A fáradékonysága, koncentrációzavara és alvászavara is jelentősen csökkent, a hangulata pedig sokat javult. Felszabadultabb és vidámabb lett, amit mi a tanfolyamon rendszeresen látunk: hétről hétre egyre jobb hangulatban érkezett a találkozókra.

A hölgy szívdobogás-érzése – ami nagyon gyakori jelenség a szénhidrátdús táplálkozás mellett – viszonylag hamar, gyakorlatilag néhány hét alatt teljesen megszűnt.

A gyakori éhségérzet, mint tünet, elő szokott fordulni azoknál, akik sok szénhidrátot esznek, mert a vércukorszintjük – ahogy a korábbi videókból is kiderült – nagyon ingadozó, és amikor gyorsan csökken a vércukorszint, akkor kialakul mellé a követelődző éhségérzet, amire ilyenkor újra szénhidrátot fogyasztanak.

Ezzel a szénhidrátfogyasztással aztán megint hamar felnyomja a vércukorszintjét, ami aztán szintén megint hamar rendeződik – ha az embernek még nincs inzulinérzéketlensége.

Ha az nincsen, akkor hamar csökken a vérnyomása, vércukorszintje, és hamar megéhezik újra: ezért megint eszik. Erre a „hullámvasútra” ül föl az ember.

Ez egy ördögi kör, ezt a korábbi videókból már tudják.

Tehát ez az ember, ez a hölgy, aki 55 évesen a sokféle panaszát, tünetét hozta, de a tüneteit tekintve sokkal jobb állapotban távozott a tanfolyamról. A pajzsmirigye is rendbe fog jönni: folyamatos orvosi ellenőrzés mellett elhagyhatja a gyógyszereit, mert nem lesz rá szüksége. Pajzsmirigynek teljes gyógyulását pedig laborvizsgálatokkal lehet bizonyítani.

De amire most ki akartam élezni ezt a bemutatást az az, hogy a hasi tünetei, tehát a hasfájás és a puffadás teljesen megszűnt. Az első jelzései alapján már néhány hét alatt jelentősen csökkent, a tanfolyam végére pedig szinte teljesen elmúlt.

Amint ez az ábra mutatja, a tanfolyam kezdésekor elég nagy számban tapasztalták a puffadást. Ehhez képest a tanfolyam végén – átlagosan körülbelül egy hónappal később – gyakorlatilag alig voltak jelen ezek a tapasztalatok, tünetek.

Ez azt mutatja, hogy már a tanuló fázisban, amikor az ember még botladozva, az útját keresgélve tanulja ezt az étrendet, már akkor is igen jelentősen csökken a puffadásos panaszok száma. Ugyanez igaz a másik oszloppárban látható refluxra is. 

Tehát a refluxos betegek száma gyakorlatilag nagyon hamar csökkent. Azoknál pedig a nullát közelítette, akik komolyan vették a tanultakat, és tényleg megváltoztatták az étkezésüket: minimálisra csökkentették a rostos és szénhidrátos ételeket, kizárták a tejtermékeket, és helyette táplálóbb, állati fehérjében és zsírban gazdag ételeket vezetek be az étrendjükbe.

Tehát ilyen jó hatással van az étrend a puffadásra és a refluxra. Ez gyakorlatilag csak egy nagyon pici része az étrend jótékony hatásainak, de egy életet megkeserítő tünetegyüttestől lehet ezáltal megszabadulni.

Ezt a jó érzést kívánom Önöknek is! Hogy legyen erejük és energiájuk belevágni egy olyan étrendváltásba, aminek hatására ilyen sok jó dolog tud történni az emberrel.

Aki bele akar vágni annak óriási segítséget ad a tanfolyam. Azt tanulhatja meg a tanfolyamon, hogy miként tud váltani a szénhidrátdús és tejtermékdús étkezésről az állati húsokban és zsírokban gazdagabb étkezésre, és azt, hogy pontosan hogy is néz ki ez az étrend. Aminek az eredménye egy teljesebb, panaszmentesebb, egészségesebb élet.

Ezt a tanfolyamot jelenleg online lehet elvégezni, aminek az a nagy előnye, hogy a tanfolyami anyagokat – amikhez Ön online hozzáférést kap – bármikor, bárhányszor megnézheti otthon. Jól elmélyítheti tanfolyami anyagokból megszerezhető tudást.

A csoport támogató hatását is otthonról, kényelmesen a fotelből nézve élvezheti: beül a számítógép vagy mobiltelefon elé, és ott van a képernyőn egy kislétszámú csoport, társak, akik hasonló indíttatással, hasonló lendülettel vágnak neki ennek az étrendváltásnak.

És mellette ott van még a csoportfolyamatra és az egyéni étrendváltásra vonatkozó orvosi vezetés is, tehát biztonságban érezheti magát.

A következő videóban fogok beszélni azokról a panaszokról, amikről sokszor azt hisszük, hogy epeúti problémákat jeleznek, de nem is biztos, hogy azokat mutatják. Legközelebb tehát ugyanígy, alaposan kitárgyalom az epével kapcsolatos félreértéseket, tévutakat és problémákat.

Ismét nagyon sok újdonságot fogok mondani Önnek, mert meg kell ismernie az epeutaink, az epeúti rendszereink működését. És ha ezt megismeri, akkor megérti majd azt is, hogy nem minden fájdalom, epefájdalom, ami a jobb felső hasi régióban megjelenik. Erről fogunk legközelebb együtt tanulni. 

Viszontlátásra!